2010-01-15

Piszkos Fred meg a többiek........

Frissen megjelent falragasz késztetett ma reggel keserű fintorra, pedig, egy kabaréműsor plakátja került szemeim elé. Öles betűk, s groteszk figurák hirdetik, hogy „ Piszkos Fred visszatér, Fülig Jimmy őszinte sajnálatára”. Nem írom ide a kabarétársulat nevét, nem ez a reklám helye, s nem is őket akarom bántani, az előadás még kitűnőnek ígérkezhet. A plakáttal van bajom, s a címmel. Mert Piszkos Fred személyében a romániai elnökválasztás győztese Traian Băsescu kacsint le a felső sarokból, míg a sajnálkozó Fülig Jimmyt a vesztes Mircea Geoană pártvezér helyettesíti, Füleki Zoli őszinte sajnálatára.

Minek kellett e két karizmatikus és szeretett Rejtő figurára politikai bélyeget nyomni, miért kellett fiatal éveink nagy nevettetőit álszent, magyarellenes, hatalompolitikusok arcképeivel megjeleníteni ? Na de lássuk röviden mit tudunk a két, Rejtő Jenő, akarom mondani P. Howard által kitalált kedvencünkről? A Wikipédia ( na tessék, itt is megjelennek) szerint Piszkos Fred (vagy ahogy Fülig Jimmy emlegeti: Piszok Alfréd) Rejtő Jenő egyik komikus regényalakja, több könyvében is szerepel. Hatvan év körüli, hosszú, piszkos, kávészínű, gondozatlan szakálla van, és fekete szegélyű saskarmai. Bőre cserzett és ráncos, szeme apró, ravasz csillogású. Az arcán néhány gömbölyű, nagy szemölcs, jellegzetes, karvalyszerű orr, legörbülő, széles száj. Kócos, szürkésfehér hajszálai a homlokára csüngenek. Fürdésre csak életveszélyes fenyegetéssel lehetett rákényszeríteni, napbarnított arca mint nagy misztériumot őrizte az utolsó mosdás időpontját. Karakterének komikuma abból adódik, hogy nevével összhangban piszkos, elhanyagolt, tengerész módra szűkszavú és mogorva, ám éles eszének és kiterjedt ismeretségi körének köszönhetően meglepően sok szituációt képes a kedve szerint elrendezni. Egyik állandó partnere, ugyanakkor ellenlábasa Fülig Jimmy, aki egyszer így jellemezte: „Neki van a világon a legtöbb esze. Fukar, kegyetlen, mogorva, és semmitől sem riad vissza, ha pénzről van szó. Mindenkit becsap, mindenből hasznot húz, senkivel sem barátkozik, egyedül járja a világot, és mint a neve is mutatja, teljesen piszkos”. És "...mindössze három dolog érdekli: a pénz és más semmi, meg a velem szembeni kitólás." Egyénisége ugyanakkor nem nélkülözi a titokzatos líraiságot sem: „letűnt fiatalsága idejéből, úgy mondják, ásatag, úri szomorúságok rejtélyes, dermedt kövületei pihentek.”

És mindezek mellett, mindig, a könyvek végén kiderül, szíve azért van a „vén martalócnak”.

És vele szemben ki áll a plakáton. Politikai életünk meghatározó alakja, Románia elnöke, ki a székelyföldi autonómiát Giurgiuba vagy Calafatra helyezné, ki „nagy orosz tónak” látja a fekete tengert és matrózoknak országa állampolgárait, a „gyermekpofozó”, riporterektől telefonokat elkobzó Traian Băsescu, kinek arcképe nem a Radzeer cirkálót, vagy a rejtői humort juttatja eszembe, hanem a be nem váltott ígéreteket, az ország elszegényedését, a több százezer munkanélkülit, Monica Ritzi egykori ifjúsági korrupt minisztert, .... és mindezeket lehetne sorolni.

Fülig Jimmy sem akármilyen figura. Matróz, akit Cape Towntól Hondurasig ismernek, első tiszt, majd hajóskapitány. A nevét onnan kapta, hogy állítólag szeret nevetni, és olyankor fülig húzza a száját. Szikár, vállas alakjához kamaszosan sima, ámde csontos és széles arc társul. Két szigetről (Anglia és Dél-Amerika) kitiltották, de a többi helyen korlátoltan partra szállhatott. Egy ideig a Boldogság Szigetek királyát helyettesítette a trónon, míg az uralkodó (al)világi életet élt. A sziget kormányzása nem okozott számára nehézséget, hiszen egyszer a félszemű Vasziccsal együtt már elkormányozta a „Nekivág!” nevű sónert Jávától Sanghajig. Ő volt a világ első uralkodója, aki pertut ivott népével. Összeférhetetlen Piszkos Freddel, mivel az öreg kapitány rengetegszer becsapta, mégis sokszor összeállnak különböző alkalmakkor a haszon reményében, legyen az életmentő akció vagy csatahajólopás.

Ezzel szemben Mircea Geoană pártelnök mivel büszkélkedhet? Nem, ő nem ivott pertut a néppel, csupán pezsgőt a választási győzelmére. Reggelre kijózanodott, azóta is keresi a lehetőséget, hogyan lehet visszadugni az megkezdett pezsgősüvegbe a dugót. Egyedül, segítség nélkül, hiszen magára maradt, úgy néz ki még a pártján belül is. Nem, nem tiltották ki Amerikából, hiszen nagykövet volt, azonban bekormányozta a PSD sónert a PDL kormányba, miközben habzó szájjal követelte a székelyföldi autonómiagyűlések részvevőinek tőrvény elé állítását, s lecserélték a székelyföldi magyar intézményvezetőket. Sorsa beteljesedett, a „hajóskapitány” rejtői fordulattal ismét becsapta, s mehet Claus Iohannis polgármesterhez zokogni. Ha érdeklődik, vigasztalódni tudok néhány nagyszerű szebeni kocsmát.

Nem, nem bizony, Uraim és Hölgyeim nem tudok az utóbbi személyekkel, az utóbbi személyeken nevetni, a kacagtatás, szórakoztatás műfaját meghagyom Piszkos Frednek és Fülig Jimmynek, s kérem a jövőben őket sem Traian Băsescu, sem Mircea Geoană, sem pedig egyetlen politikus személyébe nem belegyúrni, még a vicc kedvéért sem. Hiszen, gondoljunk vissza, Piszkos Fred, Fülig Jimmy, vagy éppen Vanak úr, Hétemeletes Drugics, Vürfli bácsi, és még megannyi barátaik sokszor átsegítettek az „átkos” kommunista korszak nehézségein, társaink voltak az áramszünetek alatt, s esténként a gyertyaláng is fényesebb volt társaságukban. Ugyanakkor, ha ha jól nézem napjainkat, ismét szükség lenne néha – néha életbölcsességükre, fergeteges humorukra, társaságukra. Csak hogy oldódjon bennünk a feszültség, megnyugodjunk, s esetleg felejtsük mindazon rosszakat melyeket egyes politikusok okoztak kitartó és töredelmes munkával. Ehhez kívánok jó kedvet mindenkinek. S ha véletlenül megint kellemetlen, lealacsonyító helyzetbe hozza őket valamelyik grafikus, hát ígérem „ leverem róla a glazúrt a füdőgazán bizgálójával”.

Szerbucc nép, szerbucc király!”


Un comentariu:

  1. A politához nem tudok hozzászólni, de Rejtőt imádom :)

    RăspundețiȘtergere