2010-02-02

Tablettát Jeffrey Franksnek !


Jeffrey Franks az IMF romániai küldöttségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a válság áthidalásában Románia sikertörténetként mutatható be, figyelembe véve a kezdeti sokkal borúlátóbb előrejelzéseket.
Franks elmondta, hogy Románia a tavaly a szakadék szélén állt és komoly összeomlást szenvedhetett volna el, ha nem kapja meg az IMF gyorssegélyét. A kilábalást az is szemlélteti, hogy egyre több befektető érdeklődik Románia iránt.
Az IMF képviselője úgy vélekedik, hogy ha Románia helyesen alkalmazza a nemzetközi pénzintézettel és az EB-vel közösen megfogalmazott reformokat, akkor az ország adósbesorolása 2010 végére javulhat.
Franks ezzel együtt elismerte, hogy a kormányzati program nem tartalmaz olyan eszközöket, amelyek újraindíthatnák a gazdasági növekedés motorját, ezért az uniós pénzek hatékonyabb lehívására sarkalja a román hatóságokat. Ezeket az infrastruktúra fejlesztésébe, és így közvetve a munkahelyek teremtésébe kellene fektetni. Franks továbbá a munkanélküliség csökkenésére csak az év végén lát esélyt. (money.ro)
Románia gazdasági válságból való kilábalását Jeffrey Franks mellett, igen látványosan „szemléltetik” az utóbbi időkben meghozott megszorító intézkedések, a közszférában emlegetett 10 és 20% közöttire tervezett leépítések. Egy léggömbre épített „nyomorköltségvetés” meg a munkanélküliek számának egymillióra való növelése (persze ez nem lesz reális, mert sokaknak lejár a munkanélküli segélye, így kiesnek a statisztikából, azonban továbbra sem jutnak munkához, tehát még nagyobb nyomorban élnek) a biztosítéka a gazdasági fejlődésnek, míg a befektetések területén gyengébben állunk mint 2009-ben.
Na és ugyebár “ a kormányzati program nem tartalmaz olyan eszközöket, amelyek újraindíthatnák a gazdasági növekedés motorját”. Esett azonban az euró árfolyama, 4,1 lej alá ment be, azonban ez csökkenti az exportálási kedvet, s növeli az importot, mely megint csak nekünk rossz. Ma már több mint 45000 köztisztviselő lépett figyelmeztető sztrájkba.
Mégis, mindezek ismeretében, „a válság áthidalásában Románia sikertörténetként mutatható be”.

Hát kérem, a véleményem szerint itt több eset is lehetséges.
1.Jeffrey Franks nem őszinte, mert az IMF vezérkara ráparancsolt. Kicsi a valószínűsége.
2.Jeffrey Franks nem őszinte, mert lefizette a romániai politikum. Kicsi a valószínűsége.
3.Jeffrey Franks nem őszinte, mert megbolondult. Lehetséges. Amin ez a küldöttség átment a romániai politikusokkal való egyeztetések és tárgyalások alatt nem csodálkozok. Egy bolond százat csinál, így mi el is hisszük neki, hiszen még ráadásul azt mondja amit hallani akarunk.

Japán a mosoly országa. Románia egy „sikertörténet” és a közröhej tárgya.