2010-03-30

,,Diszperziós, szétszórtsági pótlékot"


Diszperziós, szétszórtsági pótlékot iktattak be a tanügyi törvénytervezetbe a kis gyermeklétszámmal működő tanügyi intézmények esetében, olyan közösségnél, ahol a gyerekek, családok szétszórtan élnek – ismertette Markó Béla RMDSZ elnök, miniszterelnök helyettes.
Megfogtál apám – mondtam el e mondat hallatán, s hirtelen ismét eszembe jutott, hogy pontosan a tegnap jöttem haza Csíkszeredába szüleim földjéről, a Beszterce – Naszód megyei Magyardécse „diszperziós, szétszórtsági” településről. Mezőségen járva ismét meggyőződhettem arról, hogy ezen településeknek igen nagy szükségük van a tömbmagyarság összefogására, s talán pontosan a fent említett tanügyi törvénytervezet miatt is hathatós, szervezett segítséget kell kapjanak. Szórványfalvaink, igen szórványt írok, én már csak a jól megszokott magyar elnevezést használom, melyet már Kazinczyék is lejegyeztek a nyelvújítás során, s nem a ,,diszperziós, szétszórtsági” települést. Na tehát, magyar szórványfalvaink iskoláit a megszűnés veszélyezteti, még akkor is, ha az RMDSZ politikusainak sikerült beiktatni a „diszperziós, szétszórtsági pótlékot a tanügyi törvénytervezetbe. Iskoláink veszélyben vannak, hiszen kevés a magyar gyerek, ezen magyar gyerekekből is sokat román tannyelvü iskolába íratnak be, hogy a gyerek majd jobban érvényesüljön, (itt az érveket lehetne még sokáig sorolni) ugyanakkor nem kell elfelejteni, s felhívom a felelős politikum figyelmét arra, hogy szórványfalvaink mind román községekhez tartoznak, s félek, ha iskola-összevonásról lesz majd szó, nem a magyar falu iskolájába, hanem a többségi román települések oktatási intézményeibe vonják majd össze ezeket az osztályokat ( ismétlem, ha esetleg erre sor fog kerülni), gondolom nem kell leírnom, hogy ez milyen következményekkel járhat.
Szóval ,,diszperziós” és „szétszórtsági” és pótlék. Hát nem. Sajnos, szórvány, egyre rosszabb körülmények között, persze nem „pótlék” hanem magyarságunk bölcsői, kultúránk, anyanyelvünk megtartói „odakint a végeken”. S ha nem fogunk össze, nem segítünk, akkor már nem sokáig fogják tartani magukat. Sorra fognak elbukni a nyomás alatt.
De figyelem, akkora már mi leszünk a szórvány.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu